Požáry jedlých tuků a olejů jsou uvedené dle platné mezinárodní a evropské normalizace tříd požáru v normách ISO 3941:2007 (E) a ČSN EN 2 změna A1:2005, zařazeny do třídy požáru „F“, která je definována jako „Požáry rostlinných, nebo živočišných olejů a tuků v kuchyňských spotřebičích“.
Pokud bychom chtěli nebo museli hasit tyto požáry, je nutno pochopit rozdělení a charakteristiku jedlých tuků a olejů.
![](https://zachranar.cz/wp-content/uploads/2022/11/F1.jpg)
Podle původu tuky a oleje dělíme na rostlinné, živočišné a směsné.
Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které se hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje například dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice. Jsou dva způsoby, kterými můžeme tyto tuky a oleje získat, a to pomocí lisování (pod tlakem), nebo pomocí extrakce (organickým rozpouštědlem).
Živočišné tuky, které známe nejčastěji jako vepřové sádlo nebo rybí tuk, získáváme z tukových buněk tkání živočichů tepelným způsobem.
Směsné tuky a oleje používáme nejčastěji v potravinářství, nebo pro farmaceutické a kosmetické využití. Výzkumem bylo zjištěno, že největší riziko požáru představují především jedlé tuky a oleje používané pro tepelnou úpravu potravin ve spojitosti s daným technologickým procesem a používaným zařízením. Požárně technické charakteristiky jedlých tuků a olejů (PTCH), do kterých patří bod vzplanutí, teplota vznícení, spalné teplo, nám umožňují posoudit chování hořlavých látek v závislosti na jejich fyzikálních a chemických vlastnostech. Na základě těchto stanovených veličin můžeme posuzovat jednotlivé hořlavé látky z hlediska preventivní tak zásahové činnosti. Jako příklad můžeme uvést slunečnicový olej, který má bod vzplanutí 316 °C, teplotu vznícení 341 °C, vepřové sádlo má bod vzplanutí 282 °C a teplota vznícení je 352 °C.
Připomeňme si, „bod vzplanutí“ je nejnižší teplota zkušební dávky, při které aplikace zapalovacího zařízení za předepsaných podmínek zkoušky způsobí vzplanutí par zkušebního vzorku a „teplota vznícení“ je nejnižší teplota horkého povrchu, při které se za stanovených zkušebních podmínek hořlavý plyn nebo pára ve směsi se vzduchem nebo se směsí inertním plynem vznítí.
![](https://zachranar.cz/wp-content/uploads/2022/11/obrazek-483x600.png)
Nebezpečí požáru třídy „F“ vzniká v domácnostech, nebo v restauracích i pekárenských provozech při provozu smažících zařízení „fritéz“. Domácí fritézy mají obsah oleje kolem 2,5 litrů a velkokapacitní fritézy mohou obsahovat až 800 litrů jedlého oleje. Jako hlavní příčina požárů se stává topné těleso fritézy a provoz bez přítomnosti obsluhy. Při požárech smažících a pečících zařízení dochází často ke zranění obsluhy způsobených horkým jedlým tukem nebo olejem v důsledku použití nevhodných hasicích přístrojů pro zdolání požáru. Vlivem nesprávného hašení těchto požárů vznikají následně i značné škody na vybavení a budovách. Zplodinami hoření, sazemi a teplem jsou zpravidla zasaženy veškeré okolní předměty a zařízení.
V domácnosti je nejlepším způsobem hašení zamezení přístupu vzduchu například přehozením mokré utěrky přes pánev nebo zakrytím pánve pokličkou. Pro hašení požáru třídy F nelze prakticky efektivně použít běžně hasební prostředky jako je voda, pěna, hasební prášek, CO2, nebo jiná plynná hasiva. Použití vody vyvolává u každé kapky po dopadu do horkého oleje, již při teplotě 100 °C, zvětšení jejího objemu víc jak 1 700x a vyvržení hořícího oleje do prostoru. V současné době jsou pro tyto požáry doporučovány přenosné hasicí přístroje, které obsahují hasivo „Neufrol M“, nebo „Fettex“. Tyto hasicí přístroje jsou opatřeny na štítku piktogramem pro třídu požáru F.
U obou těchto hasebních látek hasební účinek spočívá v přerušení hoření izolací povrchu hořícího oleje nebo tuku, která brání postupu hořlavých plynů a par do zóny hoření. Jde o chemický proces, v důsledku kterého se z hořlavého jedlého oleje nebo tuku stává v jeho povrchové vrstvě látka nehořlavá (mýdlo).
Autor článku: Jan Šulej, VVaT HBZS Ostrava
Zdroj: Dle manuálu HZS požární taktika
Fotografie: https://www.skolenibozp.cz/ aktuality/druhy-hasici-pristroju/