Záchranář

Informace pro báňské záchranáře a vedoucí techniky důlních závodů

  • Úvod
  • O webu
  • Kontakty
  • Ke stažení
Jste zde: Domů / Různé / Hašení požárů třídy F

Hašení požárů třídy F

14.11.2022, spravce

Požáry jedlých tuků a olejů jsou uvedené dle platné  mezinárodní a evropské normalizace tříd požáru  v normách ISO 3941:2007 (E) a ČSN EN 2 změna  A1:2005, zařazeny do třídy požáru „F“, která je definována  jako „Požáry rostlinných, nebo živočišných olejů  a tuků v kuchyňských spotřebičích“. 

Pokud bychom chtěli nebo museli hasit tyto požáry,  je nutno pochopit rozdělení a charakteristiku jedlých  tuků a olejů. 

Podle původu tuky a oleje dělíme na rostlinné, živočišné  a směsné. 
Rostlinné tuky jsou získávány  z rostlin, které se hromadí ve svých  plodech, semenech nebo jiných  částech tuky. Tyto tuky obsahuje  například dužnina a jádra palmy  olejné, kokos, olejniny, jako jsou  řepka, sója, slunečnice, sezam,  podzemnice, světlice. Jsou dva způsoby, kterými  můžeme tyto tuky a oleje získat, a to pomocí lisování  (pod tlakem), nebo pomocí extrakce (organickým  rozpouštědlem). 

Živočišné tuky, které známe nejčastěji jako vepřové  sádlo nebo rybí tuk, získáváme z tukových buněk tkání  živočichů tepelným způsobem. 
Směsné tuky a oleje používáme nejčastěji v potravinářství,  nebo pro farmaceutické a kosmetické využití.  Výzkumem bylo zjištěno, že největší riziko požáru  představují především jedlé tuky a oleje používané  pro tepelnou úpravu potravin ve spojitosti s daným  technologickým procesem a používaným zařízením.  Požárně technické charakteristiky jedlých tuků  a olejů (PTCH), do kterých patří bod vzplanutí, teplota  vznícení, spalné teplo, nám umožňují posoudit  chování hořlavých látek v závislosti na jejich fyzikálních  a chemických vlastnostech. Na základě těchto  stanovených veličin můžeme posuzovat jednotlivé  hořlavé látky z hlediska preventivní tak zásahové  činnosti. Jako příklad můžeme uvést slunečnicový  olej, který má bod vzplanutí 316 °C, teplotu vznícení  341 °C, vepřové sádlo má bod vzplanutí 282 °C a teplota  vznícení je 352 °C.
Připomeňme si, „bod vzplanutí“  je nejnižší teplota zkušební dávky, při které aplikace  zapalovacího zařízení za předepsaných podmínek  zkoušky způsobí vzplanutí par zkušebního vzorku a  „teplota vznícení“ je nejnižší teplota horkého povrchu,  při které se za stanovených zkušebních podmínek  hořlavý plyn nebo pára ve směsi se vzduchem  nebo se směsí inertním plynem vznítí. 


Nebezpečí požáru třídy „F“ vzniká v domácnostech,  nebo v restauracích i pekárenských provozech  při provozu smažících zařízení „fritéz“. Domácí fritézy  mají obsah oleje kolem 2,5 litrů a velkokapacitní  fritézy mohou obsahovat až 800 litrů jedlého oleje.  Jako hlavní příčina požárů se stává topné těleso fritézy  a provoz bez přítomnosti obsluhy. Při požárech  smažících a pečících zařízení dochází často ke zranění  obsluhy způsobených horkým jedlým tukem  nebo olejem v důsledku použití nevhodných hasicích  přístrojů pro zdolání požáru. Vlivem nesprávného  hašení těchto požárů vznikají následně i značné  škody na vybavení a budovách. Zplodinami hoření,  sazemi a teplem jsou zpravidla zasaženy veškeré  okolní předměty a zařízení.
V domácnosti je nejlepším  způsobem hašení zamezení přístupu vzduchu  například přehozením mokré utěrky přes pánev  nebo zakrytím pánve pokličkou. Pro hašení požáru  třídy F nelze prakticky efektivně použít běžně hasební  prostředky jako je voda, pěna, hasební prášek,  CO2, nebo jiná plynná hasiva. Použití vody vyvolává  u každé kapky po dopadu do horkého oleje, již při  teplotě 100 °C, zvětšení jejího objemu víc jak 1 700x  a vyvržení hořícího oleje do prostoru. V současné  době jsou pro tyto požáry doporučovány přenosné  hasicí přístroje, které obsahují hasivo „Neufrol M“,  nebo „Fettex“. Tyto hasicí přístroje jsou opatřeny na  štítku piktogramem pro třídu požáru F. 
U obou těchto hasebních látek hasební účinek  spočívá v přerušení hoření izolací povrchu hořícího  oleje nebo tuku, která brání postupu hořlavých  plynů a par do zóny hoření. Jde o chemický proces,  v důsledku kterého se z hořlavého jedlého oleje  nebo tuku stává v jeho povrchové vrstvě látka nehořlavá  (mýdlo). 

Autor článku: Jan Šulej, VVaT HBZS Ostrava 
Zdroj: Dle manuálu HZS požární taktika 
Fotografie: https://www.skolenibozp.cz/  aktuality/druhy-hasici-pristroju/ 

Související články:

  1. OVĚŘTE SI SVÉ ZNALOSTI – dnes požární technika
  2. Flashover
  3. POŽÁR
  4. Činnost HBZS Ostrava ve III. čtvrtletí 2018
  5. Výjezdová a akční činnost HBZS Ostrava v roce 2016

Kategorie:Různé Štítky:HBZS, Ostrava

Nejčtenější tento týden

Rubriky

  • Historie (51)
  • Jiné nehody v hornictví (33)
  • Mezinárodní spolupráce (27)
  • Nezařazené (42)
  • Plánované zásahy BZS (14)
  • Různé (178)
  • Technika (51)
  • Výbuchy (30)
  • Výročí a vyznamenání (49)

Licence

Licence Creative Commons

Obsah webu podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česká republika

Další funkce

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Informace o souborech cookies

Copyright © 2023 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin

Spravovat Souhlas s cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}